Jojons historia enligt Elfverson & Co

   

Berättelsen börjar 1926 i England, där Gösta Elfverson startade ett företag, Elfverson & Co (London) för att importera och sälja svenskt glas. Vid något tillfälle fick han en jojo, och han kom på idén att tillverka sådana hos sin bror i Sverige, som också ägde ett företag, nämligen Elfverson & Co. Till att börja med tillverkades träjojon i delar som man limmade ihop, men några år därefter lyckades dåvarande "verkmästare" Ivan Pettersson uppfinna ett sätt att svarva jojon i ett stycke. Så föddes Kalmartrissan, svenska jojon som har tillverkats ungefär på samma vis sedan 1932! 

Kalmartrissan 1932- 1950

 Kalmartrissan är en trä jojo, tillverkat i ett stycke i Sverige sedan 1932.I början var trycket tampo tryckt och loggan var en annan. Jojorna fanns enbart i rött och svart.

 1950-1999

På 50-talet gick man över till foliprägling. Jojon var fortfarande ganska rund och gapet 1.7 mm brett. Detta underlättade användningen för nybörjare, men samtidigt blev det lite svårare att göra tricks. 

 

Något senare ändrades formen, så den blev plattare för att få en bättre yta för foliepräglingen. Samtidigt ändrades gapet till 2,2 mm.

1999-

 Under åren fick företaget brev från USA där man sade att jojon var mycket omtyckt i tävlingar, men att entusiasterna slipat jojorna för att förstora gapet. Med anledning av detta förstorades gapet 1999 till 2,8 mm.. Jojon är fortfarande en favorit bland nybörjare men även bland de som tävlar. 

 

 

År 2000 fick Kalmartrissan sin första hemsida och 2003 såldes den för första gången via internet i vår butik  . 

2002 firade vi  Kalmartrissans 70 årsdag. Vi tog fram en ny logga, som var en kopia av den första, men foliepräglad. Det året såldes enbart trissor med den loggan. 

År 2004 lanserades två jojor. Den första var en betsad jojo i en upplaga av bara några hundra stycken.

Den andra var en mini jojo, tänkt för små barn. Jojon tillverkades i samma modell som Zappern från 60.talet. Loggan gjordes som en kopia av jubileumsjojon men utan årtal och snöret blev något kortare.

 

Första och enda Kalmartrissan Cup arrangerades April 2005 efter en idé från Pårydskolan, då fabriken finns i Påryd. Skolan utmanade alla skolor i Kalmar Län och 7 stycken anmälde sig.  Tidningarna, TV och radio kom till tävlingen.. För att läsa artikeln från Östra Småland klicka här.

 

2007 firade Kalmartrissan 75 års dagen , och då medverkade i en jojobok från Nisses Böcker.

 

Upp